Ramayana

Indiens odödliga berättelse om äventyr, kärlek och visdom.

Krishna Dharma Dāsa

product-cover

17.99 EUR

Language
Swedish

Berättelsen om prins Rāma har återgetts sedan årtusenden i Indien och Sydostasien. Otaliga generationer har lärt känna den hjältemodige krigaren och hans dramatiska väg till tronen i Ayodhya, hans giftermål med den undersköna Sītā och hur hon rövas bort av Rāvaṇa, en fruktansvärd demon som lagt under sig hela universum. För att befria Sītā tar Rāma hjälp av den kraftfulla apan Hanumān och en väldig armé av apor och björnar med övernaturliga krafter. Eposet Rāmāyaṇa utspelar sig i en avlägsen tid då mäktiga hjältar, mystiker, vismän och gudar vandrade över jorden.

Kenneths Andersons romanversion av Rāmāyaṇa är en attraktiv och lättillgänglig återgivning av den uråldriga berättelsen. Mahābhārata, Indiens andra stora epos, finns redan utgiven på svenska, återberättad av samma författare. Därmed kan vi i Sverige äntligen ta del av dessa båda klassiker, som är fyllda av dramatik, kärlek, äventyr, visdom och gigantiska uppgörelser på slagfälten.

”Rāmāyaṇa är ett av Indiens två stora episka diktverk och hör utan tvekan till världslitteraturens yppersta skapelser. Verket är spritt över hela Indien och är välkänt och högt älskat av befolkningen i alla samhällslager. Rāmāyaṇa är ett storslaget kosmiskt drama om den i alla tider och alla kulturer ständigt pågående kampen mellan det goda och det onda.”

Allan Åkerlund, författare till bl a Prins Rāma och demonerna och I Rāmas fotspår